Η Ιστορία του τόπου μας

Ο Τυρός, το χωριό μας, είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα χωριά της Τσακωνιάς.

Η τσακώνικη γη είναι μια μικρή περιοχή της Κυνουρίας στην Αρκαδία, όπου οι κάτοικοι μιλούν ακόμη τα τσακώνικα ,το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα που έχει τις ρίζες του στην αρχαία δωρική διάλεκτο.

Τα άλλα χωριά της ιδιόμορφης περιοχής μας είναι το γειτονικό Λεωνίδιο που σήμερα είναι  η έδρα του Δήμου μας και τα ορεινά χωριά Πραστός και Καστάνιτσα.

Το όνομα «Τσάκωνες» προέρχεται σύμφωνα με τους μελετητές από την εξέλιξη του όρου «Ελευθερολάκωνες» ή Έξω Λάκωνες» .Έτσι ονομάζονταν στα αρχαία χρόνια όσοι κατοικούσαν στις πλαγιές του Πάρνωνα ,κοντά στην αρχαία Σπάρτη και διατηρούσαν μικρή σχέση εξάρτησης από την ισχυρή πολιτεία.

Λέξεις και φράσεις της διαλέκτου ,που μεταδιδόταν μόνο προφορικά ,αποδεικνύουν την προέλευση της από τη διάλεκτο των Δωριέων κατοίκων της Λακωνίας.

Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια από την αρχαία Ελλάδα είναι ο ιδιόμορφος Τσακώνικος χορός. Σύμφωνα με τους μελετητές οι κυκλικές κινήσεις των χορευτών παριστάνουν την είσοδο και την έξοδο του Θησέα στο Λαβύρινθο της μινωικής Κρήτης για να σκοτώσει το φοβερό Μινώταυρο. Κατά άλλους μελετητές παριστάνει την πάλη του θεού Απόλλωνα με τον Πύθωνα το φίδι που έφερνε τις αρρώστιες και τις επιδημίες.

Η ντόπια διάλεκτος ,ο Τσακώνικος χορός καθώς και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα των κατοίκων της Τσακωνιάς  δείχνουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Η διατήρηση των στοιχείων αυτών ως τις μέρες μας οφείλεται στο δύσβατο του εδάφους της περιοχής μας. Από τη μια οι απόκρημνες ορθοπλαγιές του βουνού μας, του Πάρνωνα ,και από την άλλη η θάλασσα του Αργολικού Κόλπου έκαναν την επικοινωνία δύσκολη.

Η θάλασσα υπήρξε δρόμος επικοινωνίας αλλά και πηγή κινδύνων για τους κατοίκους, που άλλοτε κατοικούσαν στους ορεινούς οικισμούς λόγω των πειρατικών επιδρομών και άλλοτε σε ειρηνικές περιόδους κοντά σε αυτήν.

Τα  μνημεία του τόπου μας αποδεικνύουν τις μετακινήσεις των κατοίκων .Στο λόφο νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου κάστρου της Μυκηναϊκής Εποχής. Στην κορυφή του γειτονικού λόφου βρίσκονται τα ερείπια του ιερού του Απόλλωνα Τυρίτα που λατρευόταν στην περιοχή. Σήμερα ο ναός του Προφήτη Ηλία έχει χτιστεί στη θέση του αρχαίου ιερού. Στο οροπέδιο της Παλιόχωρας δεσπόζει ο λόφος του Οριόντα με τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του. Τ ο οροπέδιο της Παλιόχωρας κατοικήθηκε και αναπτύχθηκε στα βυζαντινά χρόνια λόγω των πειρατικών επιδρομών στα παράλια.

Σε όλη την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα οι Τσάκωνες ήταν παρόντες ,συμμετέχοντας στις περιπέτειες και τα μεγάλα γεγονότα της πατρίδας.

Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 2
Χθες2
Τη βδομάδα 5
Προηγούμενη βδομάδα 35
Το μήνα 157
Προηγούμενο μήνα 729
Σύνολο 23698
Σύνολο Χρηστών3
Χρήστες 0
Επισκέπτες 3

Σύνδεση